Partea a doua

 

Home 
Partea a doua 
Contact 
[Prog Rock Ro][Partea a doua]

 

Prog Rock Art

 Sfarsitul anilor 60 si inceputul anilor 70

Am putea spune ca totul a inceput cu muzica “psychedelic” asta insemnand muzica lui Jimi Hendrix si a celor de la PINK FLOYD (impreuna cu Syd Barett). Unii spun ca si cei de la BEATLES si-au adus contributia la dezvoltarea muzicii progresive. Dupa ei au aparut formatii ca KING CRIMSON si YES, pe la sfarsitul anilor ’60. King Crimson impreuna cu VAN DER GRAF GENERATOR (VDGG) au definit un sub-gen al muzicii progresive, numit « hard prog » (hard se refera la atmosfera care se degaja din discurile lor, oricum « In the Court in the Crimson King » este o muzica progresiva simfonica). Si trupa GENESIS  a inregistrat la sfarsitul anilor ’60, dar legaturile lor cu muzica progresiva nu au fost foarte bine definite. Lucrurile s-au lamurit –in legatura cu trupa Genesis – in momentul aparitiei albumului “Trespass”. Trupele YES si GENESIS raman de referinta in cadrul muzicii simfonice rock. Alte trupe le-au calcat pe urme, mai tarziu: GENTLE GIANT, CAMEL. Pe masura ce muzica simfonica rock se dezvolta in Marea Britanie, multe trupe italiene cantau acelasi tip de muzica sau unul similar: BANCO  DEL MUTUO SOCCORCO (BDMS), PREMIATA FORNERIA MARCONI ( PFM), LE ORME, QUELLA VECCHIA LOCANDA (QVL). Italia si Marea Britanie au fost cele mai prolifice in ceea ce priveste acest tip de muzica. Sa ne intoarcem in Anglia si sa ne concentram asupra unui alt sub-gen care provine din Canterbury. CARAVAN a definit sub-genul, cu cel de-al doilea album si formatii ca HATFIELD AND THE NORD si mai tarziu NATIONAL HEALT  (si formatia HAPPY THE MAN, ce nu provine din Marea Britanie, ci din Statele Unite). Si albumul trupei GONG apartine acestui sub-gen (“Camembert Electrique”, cu Pip Pyle cantand la tobe, Pip Pyle care s-a unit cu HARFIELD  si NATIONAL HEALTH, mai tarziu). David Allen (care a fondat Gong) a format impreuna cu Robert Wyatt trupa SOFT MACHINE, o trupa care poate fi privita ca venind din zona Canterbury, dar care a fuzionat cu jazz-ul (impreuna cu “Third”) un alt sub-gen care a inclus mai tarziu Bruford si BRAND X, si-n USA Frank ZAPPA.

            In concluzie, la inceputul anilor ’70, trei sub-genuri erau deja stabilite: simfonic (YES, GENESIS), Canterbury (CARAVAN, GONG), hard progresiv (KING CRIMSON, VAN DER GRAFT GENERATOR).

Anii ‘70

Dupa ce Syd Barrett a parasit PINK FLOYD, muzica lor a devenit mai usoara: ei au definit un nou sub-gen: space rock. Gong a facut acelasi lucru cu “Angel Egg”, cel mai bun album al lor. Dupa ce The YARDBIRDS s-au despartit, Keith Relf a format impreuna cu sotia sa Jane trupa RENAISSANCE, o trupa care imbina muzica folk cu rock-ul progresiv. Alaturi de JETHRO TULL, RENAISSENCE a fost calificata ca fiind o trupa ce promoveaza muzica progresiva rock. Popularitatea celor de la RENAISSENCE a crescut dupa ce Annie Haslam a inlocuit-o pe Jane Relf si dupa ce au scos albumul “Scheherezade And Other Stories” in 1975. JETHRO TULL au scos albumul « Aqualung » in 1971, un album considerat drept clasic in zilele noastre, dar noi am recomanda « Thick As A Brick » ca o introducere la contributia lor la muzica progresiva folk.

            Un alt sub-gen al muzicii progresive rock s-a dezvoltat in anii ’70: art rock, prin formatii ca SUPERTRAMP, ROXY MUSIC, 10CC. Aceste trupe promovau o muzica mai simpla ca alte trupe ce promovau acelasi gen ( muzica progresiva rock). In Germania, un grup numit TANGERINE DREAM promova o muzica bazata pe instrumente electronice, de unde muzica lor a fost numita “electrica”, cu toate ca s-ar putea sa aiba si alte intrumente decat cele electronice (exact ca in cazul lui Mike Oldfield). VANGELIS si SYNERGY apartin aceluias gen. Multe din formatiile germane care au aparut la inceputul anilor ’70 au fost calificate ca find “Krautrock”, un sub-gen aditional al muzicii progresive rock, incluzand GROBSCHNITT, AMON DÜÜL, ASH RA TEMPEL. O forma de inceput a muzicii electronice a aparut in anii ‘70 prin KRAFTWERK, Brian ENO, CLUSTER . Mai mult, in Anglia a mai aparut un sub-gen in 1973, bazat pe improvizatie si jazz, moment in care a aparut “Leg End” a lui HENRY COW ( RIO, Rock In Opposition).

            De mentionat trupa EMERSON, LAKE &PALMER (ELP), trupa ce reunea membrii din KING CRIMSON, ATOMIC ROOSTER si The Nice; ei au scos albumul “Tarkus” apartinand sub-genului numit clasic progresiv. The NICE si Rick WAKEMAN apartin si ele acestul sub-gen. In America  de Nord unele trupe, RUSH, STYX, au incercat sa amestece hard rock cu elemente  progresive ( KANSAS poate fi adaugat acestei categori dar ei sunt mai aproape de sub-genul simfonic progresiv englez). Ei au fost numiti pomp prog.

Am mentionat anterior dezvoltarea jazz-ului la formatii ca BRAND X, Bruford si ZAPPA, muzica celor de la Zappa,  considerata a fi unica pentru ca este un amestec de jazz, doo-wap si rock. O alta trupa cu radacini puternice in jazz dar care include si influente de la Stockhausen la Duke Ellington, via opera: MARMA, ce a creat sub-genul Zeuhl, cu un limbaj inteles doar de el (“Kobaia”).

            Asadar, la sfarsitul anilor ’70 avem de-a face cu zece sub-genuri ale muzicii rock: art rock, folk prg, classical prog, RIO, jazz-fusion, Zeuhl, ambient, electronic, krautrock, pomp prog.

Anii ’80

Muzica progresiva rock a fost inlocuita de miscarea punk la sfarsitul anilor ’70, o muzica ce si-a propus sa demonstreze ca oricine poate canta.

In anii ’80 prog rock-ul s-a redus la muzica neo progresiva, un inceput a ceea ce s-a numit metal prog in debutul anilor ’90. Saga a fost, probabil, prima reprezentanta a neo prog-ului, dar MARILLION, IQ si PENDRAGON au fost cele mai reprezentative trupe ale acestui sub-gen. Albumul Landmarq include “Misplaced Childhood” -MARILLION, “ Masquerade overture” (’96) – PENDRAGON si “Ever” de la IQ.

Anii ‘90

Muzica metal prog s-a dezvoltat cu  “Images And Words “ a lui Dream Theater. Oricum, in anii ’80 cateva trupe cantau deja muzica progresiva (heavy metal): QUEENSTRYCHE, FATES WARNING, WATCHTOWER. In afara de muzica metal prog, SPOCK’S BEARD cantau o muzica simfonica progresiva cu referire la GENTLE GIANT, GENESIS, ECHLOLYN si IZZ ( aceasta muzica se apropie de cea neo progresiva). In Europa de nord  s-a dezvoltat  o miscare simfonica progresiva scandinava,   formatii ca The FLOWER KINGS, ANGLAGARD si SINKADUS, o miscare post RIO s-a dezvoltat la trupe ca: DJAM KARET, THINKING PLAGUE. Unele trupe au cantat jazz-fusion: KENSO, CARTOONE, DEUX EX MACHINA. Trupe ca PORCUPINE TREE si OZRIC  au cantat space rock.  COLLAGE  si CLEPSYDRA sunt formatii renumite ce au fost puternic influentate de IQ si MARILLION.

In anii ’90 avem de a face cu o revenire a muzici progresive si cu aparitia unui nou sub-gen: metal prog dar cu trupe ce canta dezvoltand stilul anilor ’70.

(va urma)

 

[Home][Partea a doua][Contact]

Copyright(c) 2020 Prog Rock Ro
admin@progrock.ro